Slides
Lezen
Practicum: monosyllabes
Team practicum: T9 transducer
We bespreken het omzetten van het ene symbool in het andere.

In de practicumsessies maak je kennis met een ontwikkelomgeving voor het werken met eindige automaten: FSA Utilities. Om het instrumentarium te leren gebruiken krijg je een eenvoudige opdracht:
De oplossingen moeten uiterlijk zondag 13 mei 23.49 uur opgestuurd zijn naar Benno. Ze zullen dan woensdag 16 mei besproken worden.
We gaan in het college verschillende manieren bespreken en beluisteren om de foneemreeks (met toonhoogte en duur informatie) in geluid om te zetten. De oudste methoden waren geheel mechanisch, maar sinds de jaren dertig van de vorige eeuw gaat dat meer modelmatig op een analoge en digitale manier. Belangrijk zijn de regelgebaseerde spraaksynthese (formantsynthese, articulatorische synthese) en synthese op basis van bouwstenen. Bouwstenen kunnen difonen zijn, maar ook grotere, vooraf opgenomen eenheden. Daarbij moet nog steeds de duur en toonhoogte manipuleerbaar zijn, waarvoor de signaalbewerking nog steeds leidt tot niet-natuurlijke spraak. In zgn unit-selectie worden de bouwstenen (met de juiste toonhoogte en duur, dus geheel oorspronkelijk) uit een grote database gekozen.
We bespreken ook de manier waarop we woordklemtoon en zinsaccenten kunnen toekennen.
Voer thuis de opdrachten onder Spraaksynthese verkenningen uit en maak daarvan een verslag.

Dit practicum levert het tweede individueel verslag. Het verslag uiterlijk 15 mei inleveren via de inleversite van Ephorus (plagiaatdetectie). De inlevercode is TST2.