Opdracht golfvormen

< Vorige | Volgende >


Nu staat de zojuist opgenomen zin in het geheugen van de computer. De bedoeling is om dit geluid als een bestand op de harde schijf op te slaan onder een zinnige naam. (Dit kan op het CIM onder Windows op je P:schijf, of in een map onder Linux ).

In praat kun je je geluidsbestand definitief opslaan door op Write te klikken en Write to Wav fileAls je dit niet doet en je sluit praat dan ben je je opnamen kwijt!!!

Een extern bestand binnen praat openen kan via de optie Read > Read from file. Zo kun je eerder opgenomen en opgeslagen bestanden weer in praat halen en bewerken.

Probeer nu Edit-opties uit met de zin "Die meid was al lang zat". 

Vooraf: het type analyses dat je in het Edit venster kan zien naast de golfvorm is instelbaar. Voorlopig willen we alleen de golfvorm zien. Als je meer ziet kun je via View > Show Analyses alles wegvinken.

Selecteer in de golfvorm van de hele zin een klinker door met je linker muisknop ingedrukt op de juiste plek over het signaal in het Edit-venster te schuiven. Als het niet meteen goed gaat gewoon opnieuw proberen. Beluister dat stuk door op de balk direct onder het geselecteerde stuk te klikken. Vergroot dit stuk uit totdat je ongeveer 4 perioden op je scherm ziet. Zorg dat dat stuk geselecteerd staat. Geef nu in de Editor de opdracht File > Extract selection. Dan zie je er in het Object venster Sound untitled bij staan. Dat is je geselecteerde stukje klinker. 

Nu gaan we de golfvorm overbrengen naar het verslag.

De menu-optie Draw > Draw...  (tussenvenster OK drukken) tekent een golfvorm (of spectrum of welk analyseresultaat dan ook) in het picture venster. Je kunt in het picture venster een gebied markeren waar het plaatje moet komen door dat met je linker muisknop ingedrukt te selecteren. Zo kun je ook meerdere plaatjes onder elkaar zetten.

Als er eenmaal iets in het picture venster staat dan kun je dat onder Windows met File > Copy to clipboard opslaan. Let op dat alleen het roze omrande gebied gecopieerd wordt; selecteer dat gebied eventueel opnieuw met je linker muisknop. Als je in je tekstverwerker met je verslag de opdracht Paste gebruikt, heb je daar de figuur meteen binnen.

Onder Linux kun je File > Write to eps file uitvoeren en dan het plaatje als encapsulated postscript file opslaan. Let op dat alleen het blauwomrande gebied gecopieerd wordt; selecteer dat gebied eventueel opnieuw met je linker muisknop. In je Open Office (of Latex) bestand kun je het plaatje dan als Graphics invoegen. Open Office zegt dan wel no screen preview but will print.

Let op: Je moet voor een volgend plaatje in het picture venster ofwel een nieuw gebied selecteren waarin getekend kan worden (met de linker muisknop slepen), of eerst het venster leegmaken via Edit > Erase all.

Opdracht 2:

Beschrijf de belangrijkste kenmerken van de golfvorm van je klinker in het verslag (harmonisch (periodiek), pulsachtig of ruisig; toonhoogte (hoor je die of niet?), laagfrequente (relatief langzame) of hoogfrequente (relatief snelle) veranderingen per periode). Je hoeft hier alleen maar je subjectieve indrukken weer te geven.

Doe hetzelfde (segmenteren, plaatje maken, beschrijven) met

  • een stemhebbende wrijfklank,
  • een stemloze wrijfklank,
  • een plofklank,
  • en een nasale klank.

De duur van elk segment moet zodanig gekozen worden dat de kenmerken van de klank goed zichtbaar zijn. Het stuk mag niet korter worden dan 40 ms.

< Vorige | Volgende >