Ophalen van een bestaande opname

< Vorige | Volgende >


Op het internet zijn zeer veel geluidsbestanden te vinden. Deze kun je meestal direct beluisteren. Soms is het echter handig om een bepaald geluidsbestand op je eigen computer te hebben staan om dit bijvoorbeeld later te kunnen bewerken. Hier is een voorbeeld van een klank die in vijf stappen verandert tot een klinker: voorbeeld 

Als je met de linkermuisknop op de link klikt, begint je computer als het goed is het voorbeeld direct af te spelen.

Windows: Mocht dat niet het geval zijn dan kun je in de computerleerzalen (CIM) Windows Media Player opstarten. Dit kan door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: Klik met de muis op Start > Programs > Accessories > Multimedia > Windows Media Player

Linux: je kunt Kaboodle gebruiken; waar een speler gevraagd wordt moet je /usr/bin/kaboodle opgeven. 

Mac: het werkt gewoon in de browser (Safari of Firefox), maar je kunt ook de geluidsbestanden downloaden en openen in iTunes of VLC.

Opdracht 1

Beantwoordt de volgende vragen over het voorbeeld:

  • welke klinker wordt dit?
  • beschijf in eigen woorden de verschillen die je waarneemt tussen de verschillende opnamesecties
  • welke spectrale verschillen denk je dat er tussen de opeenvolgende stappen bestaan?

Soms vraagt de computer of het bestand moet worden afgespeeld of worden opgeslagen. Kies dan voor afspelen.

Het is ook mogelijk om het geluid niet af te spelen en in plaats daarvan op je computer op te slaan. Daarvoor moet je nu met de rechter muisknop op de link klikken. Op de mac is ctrl ingedrukt houden tijdens het klikken equivalent aan rechts klikken. Je krijgt dan (afhankelijk van je eigen configuratie) een venster te zien dat vergelijkbaar is met het rechts gegeven voorbeeld. Op de Mac kies je voor de optie download linked file.

Kies de optie "Save Target As...".

Hiermee sla je het bestand op in je computer op een door jou gekozen locatie (op de CLZ de P:schijf onder Windows, of een map onder Linux of op de Mac). Je kunt op deze manier altijd een geluidsbestand dat je op het Internet vindt, ook op de harde schijf van je eigen computer bewaren. Dit is vooral handig als je het bestand later wil analyseren of bewerken.

< Vorige | Volgende >