Van Socrates tot Wittgenstein
Cursusinformatie
Cursusbeschrijving
Een goede manier om kennis te maken met de filosofie loopt via haar geschiedenis. Deze cursus biedt zo'n historische inleiding, met een sterke focus op de invloedrijkste denkers uit de westerse wijsgerige traditie: we zien hoe het verschijnsel filosofie ontstond en opbloeide in het klassieke Griekenland door toedoen van Socrates, Plato en Aristoteles. In de late Oudheid komt het Neoplatonisme van Plotinus op en vormt de grote christelijke denker Augustinus een overgangsfiguur naar de Middeleeuwen. In deze periode zetten filosofische reuzen zoals Thomas van Aquino het klassieke gedachtegoed op geheel eigen wijze voort. In de vroeg-moderne periode staan we stil bij Descrates, Spinoza en anderen die de filosofie herdefiniëren in antwoord op de opkomende wetenschap. Later zijn Verlichtingsdenkers als Kant bepalend voor de richting die het wijsgerig denken neemt, maar ook de levensfilosofie van Nietzsche vormt een geheel nieuwe benadering die van beslissende invloed was, met name op het existentialisme in de 20ste eeuw. Impulsen vanuit de taalfilosofie en logica alsmede het positivisme vormden filosofen zoals Bertrand Russel en Ludwig Wittgenstein.
Mededelingen
(16 januari)
De cijfers van de tussentoets zijn vanaf heden hier te vinden. De toetsen zijn binnenkort (wellicht morgen 17 januari) tijdens het college in te zien.
(5 januari)
Zoals jullie wel zullen weten, maakt prof. Steenbakkers ook gebruik van Blackboard. In principe komt daarop alle belangrijke info te staan (zoals de handouts); voor de volledigheid houd ik ook deze website up to date.
(5 januari)
De handout bij het college van dinsdag 3 januari is hier te vinden.
(2 januari)
De handout die gisteren werd rondgestuurd is nu ook hier te vinden.
(23 december)
Het volledige weekoverzicht is hier te vinden. Let op: het eerste college van het tweede deel is dus al op 2 januari!
(6 december)
Filosofen worden vaak erg oud, maar helaas is één van de naamgevers van deze cursus ons na 2500 jaar toch ontvallen.
(30 november)
De tussentoets komt er alweer snel aan (13 december): hier zijn enige voorbeeldvragen te vinden, om een idee te geven van wat jullie kunnen verwachten.
(7 november)
Het weekoverzicht is hier te vinden. Dit overzicht zal later nog worden aangevuld, dus houd deze site goed in de gaten.
(2 november)
De literatuur voor deze cursus is het boek Popkin, zoals dat in de cursuskrant staat aangegeven. Dit boek is, als het goed is, bij boekhandel Selexyz (binnenstad of Studystore op de Uithof) te verkrijgen. De verwijzing in de cursuskrant naar 'Reader: Handboek' kan genegeerd worden.
Documenten
Volledig weekrooster
Weekrooster eerste deel
Voorbeeldvragen tussentoets
Contact
De docenten zijn Prof. dr. K.A. Algra en prof. dr. P.M.L. Steenbakkers.
De contactpersoon is Maarten van Houte, te bereiken via maarten.vanhoute at phil.uu.nl